نماد اعتماد الکترونیک e-namad
یکی از عوامل مهم توسعه تجارت الکترونیکی، ایجاد اعتماد و اطمینان در میان کاربران خدمات الکترونیکی می باشد.با توجه به بررسی های انجام گرفته، مهمترین عوامل مراجعه و اعتماد خریداران به فروشگاه های مجازی به شرح ذیل می باشند:
1-شناسایی مالک فروشگاه و امکان مراجعه در صورت بروز اشکال.
2- کامل و صحیح بودن اطلاعات کالا یا خدمات ارائه شده.
3-- گارانتی محصولات و ارائه خدمات پس از فروش.
4-- واضح بودن روند برگرداندن کالا و بازپس گیری پول.
5-- محفوظ ماندن اطلاعات شخصی و مالی خریداران.
6-- تایید امنیت سایت توسط یک موسسه و مرکز ملی اعتماد.
طبق مطالعات انجام شده تائید فروشگاه مجازی توسط یک موسسه و مرکز ثالث ، بیشترین تاثیر در مراجعه و اعتماد خریداران به فروشگاه مجازی را دارد . در این حالت خریدار از محفوظ ماندن اطلاعات خود احساس امنیت بیشتری دارد و اگر از اطلاعات شخصی وی سوء استفاده شود، می تواند برای شکایت از فروشگاه مجازی متخلف به مراجع قانونی مراجعه نماید.
در ایران مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مسئولیت ایجاد زیر ساخت های امنیت و اعطای نماد اعتماد الکترونیکی به فروشگاه های مجازی را برعهده دارد.
اعطای نماد اعتماد الکترونیکی برای وب سایت های تجاری با هدف قانونمند کردن و چارچوب دهی به فعالیت فروشگاههای مجازی در حال انجام می باشد. نماد اعتماد الکترونیکی به شکل یک علامت در بالای سایتهایی که از نظر قانونی فعالیت آنان مورد تائید است به نمایش در می آید. ساماندهی سایتهای تجاری در کشور موثرترین گام برای ایجاد فضای تجارت الکترونیکی بهخصوص B2C خواهد بود. به نحوی که مردم در هنگام خرید از طریق اینترنت با اطمینان از اینکه سایتها به تعهدات خود در قبال آنان عمل خواهند کرد و حقوق مصرف کنندگان را به رسمیت میشناسند، اقدام به خرید می کنند.
خریداران می باید با جستجو در فهرست وب سایت های مورد تایید، از صحت “نماد اعتماد الکترونیکی” به نمایش درآمده در وب سایت ها اطمینان حاصل کنند.
منبع : http://www.enamad.ir/aboutus.aspx
توصیه های پلیس سایبری نیروی انتظامی در خصوص امنیت خریدهای آنلاین
خرید آنلاین کالاها و خدمات، از با ارزشترین خدماتی است که بر روی اینترنت ارائه میشود. این امر علاوه بر صرفهجویی در وقت کاربران، مزایایی چون افزایش امنیت در جابجایی پول، کاهش هزینههای بازاریابی، صرفهجویی اقتصادی و افزایش فرصتهای شغلی و کارآفرینی را به دنبال دارد. امّا در عین حال کلاهبرداران فضای مجازی نیز با استفاده از عدم اطّلاع یا کمدقّتی خریداران و مشتریان، آن را با تهدیدها و آسیبهایی مواجه ساختهاند. نکات ذیل را در هنگام خریدهای الکترونیکی در نظر داشته باشید
- اوّلین پیشفرض برای حقیقی و سالم بودن خدمات یک فروشگاه الکترونیک، این است که کالاهای مجاز ارائه میکند. بنابر این فروشگاههایی که کالاهای غیرمجاز به فروش میرسانند، با احتمال بسیار بالا، به قصد کلاهبرداری به وجود آمدهاند
- در هنگام تصمیم به خرید از فروشگاههای الکترونیکی، از تجربهی دوستان و آشنایان نزدیک در خصوص خریدهای آنلاین استفاده کنید و از فروشگاههایی که سابقهی ارائهی خدمات مطلوب دارند، خرید کنید
- صفحاتی که ناخواسته در برابر شما باز میشوند و حاوی تبلیغات فروش کالاها و ارائهی خدمات هستند، ممکن است تقلّبی بوده و قصد کلاهبرداری داشته باشند.
- در هنگام خرید آنلاین و در زمانی که پس از انتخاب کالا به درگاه پرداخت الکترونیکی بانک رهنمون میشوید، دقّت کنید که حتماً آدرس صفحهی درگاه پرداخت الکترونیکی، متعلّق به همان بانکی باشد که آرم و لوگوی آن را در صفحه مشاهده میکنید.
- در بعضی از مواقع کلاهبرداران با جعل صفحات درگاه پرداخت الکترونیکی بانکها، شما را به صفحاتی هدایت میکنند که آدرسی بسیار شبیه آدرس بانک اصلی دارند. در صورت عدم دقّت خریدار و ورود اطّلاعات کارت بانکی خود شامل شمارهی کارت، رمز عبور، CVV2 و تاریخ انقضای کارت، این اطّلاعات را در سیستم خود ثبت کرده و عملاً امکان هرگونه اقدامی را با حساب و موجودی قربانی دارند
- سیستم پرداخت الکترونیکی همهی بانکها از SSL و روشهای مطمئن رمزنگاری استفاده میکند. دقّت کنید که در نوار آدرس کنار آدرس اینترنتی صفحهی پرداخت بانک، نماد یک قفل یا عبارت //:https درج شده باشد. در غیر این صورت قطعاً صفحه جعلی است و قصد به سرقت بردن اطّلاعات کارت بانکی شما را دارد.
مرکز توسعهی تجارت الکترونیکی وزارت بازرگانی، با همکاری نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در جهت افزایش امنیت خدمات تجارت الکترونیک، اعطای نماد اعتماد الکترونیکی به فروشگاههای الکترونیک را آغاز کردهاست تا خریداران به راحتی و با آسودگی خاطر خرید خود را انجام دهند. ترجیحاً از فروشگاههایی که دارای این نماد هستند، خرید کنید.